Marmaträffen 3-5 augusti 2012

SBFK bjöd än en gång in till jakthundsträff, även denna gång på Marma i Uppland. Uppslutningen var bra och de flesta kom redan på fredagskvällen för att träffa andra entusiastiska fauveägare.

Vädrets makter var med oss lördagmorgon och vädret blev finfint. Tyvärr hade två personer som skulle föreläsa lämnat återbud i sista stund på grund av sjukdom, men de andra föreläsarna kunde i gengäld få lite längre tid på sig och man hade gott om tid att ställa frågor.

Favorit i repris var veterinären Theresa Eriksson-Pilbacka, Ockelbo veterinärpraktik, som pratade om “första hjälpen för hund”. Det var ett mycket intressant och givande föredrag. Hon lånade även hunden Scott som patient för att visa hur man lägger ett enkelt tassbandage ifall olyckan skulle vara framme. Vi fick dessutom ett eget material att ta med oss hem.

När förmiddagsfikat var över tog etologen och hundinstruktören Karin Strandberg som driver företaget Dogma över talarstolen och pratade om Beteende och Inlärning.

Hon hade själv tagit ut en “profil” av fauven utifrån ett Y, där den övre delen stod för SJÄLV och TILLSAMMANS och den nedre delen för EMOT. Vi var väl inte riktigt enade i gruppen, då många av våra fauvar har väldigt mycket SJÄLV och inte så mycket TILLSAMMANS, medan andra hävdade precis tvärtemot.

Därefter blev det praktiska övningar ute i skuggan i parken för att träna passivitet och kontaktövningar. Vad det gäller hundarnas intresse inom detta område skiftade det väldigt, mellan att följa flockledaren och att spana in grannen…

Efter en välbehövd lunch tog Håkan Hemäng och Kurt Johansen vid och pratade om viltspår/eftersök och inkallning. Håkan hade gjort en tjusig powerpointpresentation och gick igenom grunderna och de nya viltspårreglerna på ett mycket bra och underhållande sätt. Efter detta tog vi med oss hundar och åkte bort till hägnet för att lägga spår, träna på inkallning eller bara för att få visat för sig hur man kan locka sin hund att bli intresserad av rådjur.

Efter utevistelsen samlades vi åter till bords för att knyta ihop påsen vad som är viktigt vid eftersök och injagning av fauve för att inte förstöra söket på dem. Nöta stol med en god bok nämndes bland annat flera gånger, för att få en hund vidare i söket. Kvällen avslutades i trevlig samvaro med grillfest och prisutdelning av Årets hund och Drevkampen.

När söndagen inleddes var det alla fauvars tur att få stifta nya bekantskaper, för då var det nämligen dags för det stora fauvesläppet. Både hundar och ägare fick en trevlig stund i hägnet och det viftades ivrigt på svansarna från första stund.

2012 års jakthundsträff avslutades på söndagen med att Roberto informerade om det pågående arbetet med revidering av RAS och där hade man möjlighet att få lämna sina synpunkter.

Till sist fick alla deltagare utvärdera helgen som helhet och avnjuta en god lunch.

Efter lunch var Kurt Johansen villig att dela med sig av goda råd vid trimmnig för de som ville stanna kvar och många gladdes även åt att se Karin Uddströmmer visa lydnadsklass 1 moment med sin fauve.

Många bilar skulle nu rulla åtskilliga mil hem och man kan hoppas att både två-och fyrbenta hade positiva minnen med sig i bagaget.