Pälsen

Fauven är en strävhårig hundras vilket innebär att den inte fäller och måste trimmas (plockas). Det är mycket individuellt hur ofta trimning måste ske men generellt kan man säga ca 1 – 2 gånger per år beroende på pälskvalitet. Fauvens päls består av täckhår och underull. Täckhåren skyddar mot väder och vind och den mjuka ullen närmast kroppen, eller i blandning med täckhåren, ger värme. Täckhåren är sträva och det är de som syns längst ut.

Beroende på när hunden trimmas (plockas) ser vi underullen, detta beroende på hur mogen pälsen är. En del hundar kan se helt nakna ut när de är nytrimmade, då har det vid plockning släppt både underull och täckhår. På en del blir det som en fin mjuk ullmatta, men oavsett hur hunden ser ut efter trimning är inget fel utan det har att göra med hur mogen pälsen är vid trimningstillfället.

Klipper man en strävhårig päls så förstörs den. En sträv päls som det klipps i med maskin eller sax blir mjuk och det är det samma som en opraktisk päls för en jagande hund. En hund som bor i varm miljö (lägenhet) och som kammas och borstas mycket har alltid lite underull. Skulle det sitta kvar sträv päls efter trimningen, så har redan den nya pälsen börjat växa ut under den gamla (mogna) pälsen, och då har den gamla pälsen blommat ut på fackspråk. I en naturlig miljö hade en gammal död (mogen) päls ryckts av när hunden gått igenom snår och buskar men nu får vi istället ta bort den döda pälsen för hand, och vi ser tydligt när det är dags att ta bort den, en del hårstrån släpper själv och tar vi i pälsen släpper den lätt. Fauvens valppäls är ulligare och mjukare än den vuxna hundens päls och vi föredrar att våra valpar har så lite valpull som möjligt, då det har visat sig att ullig valppäls kräver mer tid innan den blir färdig vuxenpäls. Valppälsen släpper på samma sätt som mogen päls.

“Trimlista”
Många Fauve-ägare ställer frågor om trimning och är allmänt osäkra på hur hunden ska trimmas, om man ska göra det själv eller inte, hur ofta mm. Vi tänkte försöka hjälpa till genom att lägga ut lite mer information på vår hemsida om och också lägga ut en lista på kunniga”Trimmare”. Därför söker vi nu hjälp av er alla Fauve-ägare som har egen erfarenhet att dela med er av. Vi vill i första hand att ni kontaktar oss via kontaktformuläret (Klicka här!) på vår hemsida (skriv Trimning som rubriktext) och berättar, dels:

· Om ni är nöjd med den ni anlitar så skickar ni namn och kontaktuppgifter på densamma

· Om ni trimmar själv och är villig att bli kontaktad av andra Fauve-ägare för att ge råd, handledning, mm, i trimningsfrågor

Tack på förhand för er medverkan.

Klor
Fauven har ofta kraftiga tassar med kraftiga klor som har en tendens att växa fort. Klorna bör därför ses över och klippas med jämna mellanrum, oftare än på andra raser.

Öron
Generellt är inte fauven en ras som har problem med öroninfektioner, men som alla raser med hängande öron är dessa hundtyper predisponerade att kunna få Otitis, på olika sätt. Oavsätt vilken typ av öron en hundras har, ska det alltid kontrolleras ihop med den återkommande veckokontrollen av hela hunden.

Instruktioner hur du trimmar din fauve

I Fauvebladets maj-nummer 2020 finns ett mycket uppskattat reportage hur du plockar ner din hunds päls skrivet av Annelie Kling. Här kan du ta del av det,
Så här plockar du ner din hunds päls!
Rättigheten till reportaget ägs av Annelie Kling och Fauveklubben.