Medlemsträff Marma 2011 Svenska Basset Fauve Klubbens 10-årsjubileum

Efter mycket förarbete och planerande genomfördes klubbens 10-årsjubileum på Marma Läger i mitten av juni. Förhållandena blev i det närmaste idealiska med 13-20 graders värme, mestadels moln och bara några mindre regnskurar. Idealiskt för hundarna och helt ok för deras tvåbenta medresenärer.

 

Aldrig tidigare har klubben lyckats hitta en plats som erbjöd ett så samlat arrangemang där alla kunde bo och äta på samma plats som alla aktiviteter ägde rum på. Det underlättade för alla och skapade de bästa förutsättningarna för att fler skulle hinna träffas och knyta kontakter och dela erfarenheter.

Det fanns husvagns- och husbilsparkering med el och sanitetsbyggnader på infarten till lägret, en hel korridor med tvåbäddsrum där vi fick ha hundarna med på rummet och det fanns dessutom ett stort hundstall med boxar där hundarna kunde vistas under de tider då vi tvåbenta åt eller ägnade oss föreläsningar och workshops. Sådana platser borde byggas runt om i varje kommun!

 

Det var löpande intag på fredagseftermiddagen och klockan 19 serverades det smörgås och det tog inte lång stund förrän samtal och diskussioner om jakt och hund höjde ljudnivån i matsalen. Strax efter midnatt började alla finna sina platser och deltagare från Piteå i norr till Halmstad i söder fick några timmars sömn innan reveljen ljöd.

 

Lördagen inleddes i vanlig ordning med att hundar skulle rastas och man är ju van att möta andra hundägare på morgonpromenaden men det är en extra känsla att alltid möta andra fauveägare och fauvar när det ska rastas.

 

Efter frukost startade programmet med att Björn Sönsteby berättade om fauven i Frankrike. Björn har vid flera tillfällen både jagat och deltagit vid drevprov där och han har även erfarenhet av att importera franska fauvar till sin kennel i Norge. Slående är att höra hur annorlunda hundhållningen är bland en del fransmän och även få ta del av hur (o)säkerhetstänkandet vid jakt skiljer sig åt. De flesta åhörare hade nog full förståelse för att Björn slutade ta med vapen på jakterna i Frankrike och istället tog med kameran. Det är vi tacksamma för då vi på det sättet fick ta del av många fina bilder. Björn berättade även om fauven i Norge och sina egna tankar kring uppfödning, jakt och anatomi. I Norge finns ingen renodlad Fauveklubb och cirka 400 fauvar i dagslaget. Det är ungefär en tredjedel av den svenska populationen. Björn hade vidare det goda omdömet att delta under hela helgen vilket gav många tillfällen för oss att pratas vid och få med hans synpunkter och erfarenheter i de diskussioner som kom upp löpande och i samband med andra föreläsningar.

 

Efter Björns föreläsning var det fikapaus och sedan kom Mikael Löfberg från Svenska Basset Klubben och inledde sin föreläsning med att berätta att vi antagligen var världens sämsta konsumenter. Det visade sig att han hade fog för sitt påstående då endast ett fåtal av de närvarnade medlemmarna kunde räcka upp handen och säga att de hade gjort ett gott researcharbete innan de slog till och köpte en valp. De flesta av oss fick sitta ner och erkänna att vi inte hade mycket mer att gå på än vad uppfödaren muntligen hade informerat om före köpet. Det var en bra inledning på föredraget om drevprov och de nya drevprovsregler som nu är ute på första remissrundan och som förhoppningsvis skall komma att börja användas år 2014.

 

Mycket pedagogiskt berättade Mikael om hur ett drevprov går till och hur det rent administrativt fungerar, eller borde fungera. Det fanns en del övrigt att önska kring detta på vissa håll. Mikael gjorde den tydliga kopplingen mellan drevprovens egenskapspoäng och nedärvningsbarheten av olika egenskaper. Enda sättet att höja kvaliteten och friskheten i stammen är att medvetet avla på de djur som är friska, sunda och som kan prestera bra resultat i det som vi vill använda dem till. Det blev mycket tid till frågor och diskussioner under denna föreläsning vilket var välbehövligt. Kan vi få fler att meritera sina hundar som underlag för aveln samtidigt som vi lär hundköparna att ställa krav så skulle det vara ett lyft för stammen.

 

Efter lunchuppehållet kom veterinären Theresa Pilbacka och höll ett mycket uppskattat föredrag om hundarnas hälsa och första hjälpen för hund. Vi var nog många som fick en hel del att tänka på och massor av nyttiga tips att ta med oss. På frågan vad man bör ha med sig ut i fält var svaret bland annat termometer för att kunna hålla koll på hundens temperatur ifall de råkade ut för något. Hundarna är mycket känsliga för att tappa kroppstemperatur och även för snabba temperaturväxlingar. Hade varit intressant att veta hur många av oss som har en termometer med oss i hundförarväskan? Förutom termometer var det bra att ha med förband och gärna en krage för att hindra hunden att komma åt skador och bandage. Björn Sönsteby tipsade om att man kunde använda en bit av en skumgummimadrass där man gjort hål för hundens huvud. Enklare att pressa ihop i packningen än att ta med en plastkrage till hunden. Theresa visade hur man gjorde när man lade förband på en hund och tre frivilliga (?) hundar fick komma in i föreläsningssalen som modeller för dessa demonstrationer. Samtliga åhörare fick sedan med sig material att stoppa i hundförarväskan inför hösten.

 

Det var mycket information i Theresas föreläsning och det finns stoff till att delge olika delar av detta längre fram i våra klubbtidningar. En aktuell information var den om dvärgbandmasken där hon sa att vi alla som har jakthundar bör avmaska dem en gång i månaden och att vi då skulle välja ett avmaskningsmedel som var smalt, d.v.s. specifikt avsett för just dvärgbandmasken. Vi bör undvika att ge våra hundar medel som är för flera olika sorters mask p.g.a. andra negativa konsekvenser.

 

Kvar på lördagens föreläsningsprogram var sedan Marita Carlsson och Tobias Fiebig. Marita började passet med föreläsning om viltspår och sedan övergick vi till praktiska övningar där deltagarna fick välja att fortsätta med Marita eller följa med Tobias som lät oss prova på ett tyskt anlagsprov för viltspår. Tyvärr rann tiden iväg så att vi ej hann ta del av Tobias erfarenheter av eftersöksarbete.

 

Innan middagen genomfördes en fotodokumentation av de närvarande hundarna. Ett bord ställdes upp och samtliga närvarande hundar fotograferades från sidan, framifrån och bakifrån. I skrivande stund vet vi inte om dokumentationen av de fotograferade hundarna stämmer överens med de antecknade namnen på hundar och ägare. Vi får hålla tummarna!

 

På kvällen bjöds det på mycket välsmakande grillmiddag och klubbens kassör Kenneth Kullinger kommer garanterat att få förnyat förtroende åtminstone som grillmästare! Samtalsämnen vid borden saknades inte och det låg en tät ljudmatta lokalen.

 

I samband med middagen uppmärksammades alla goda insatser som gjorts i drevkampen som är klubbens försök att uppmuntra och stimulera fler till att starta på jaktprov då det är en så viktig del i avelsarbetet. Samtliga deltagare i drevkampen belönas med diplom och en minnesplakett och de närvarande deltagarna i drevkampen fick även motta generöst med priser från våra sponsorer. För dessa deltagare blev det en lönsam affär rent ekonomiskt att starta på drevprov.

De som var på plats och uppmärksammades var Smedkullens Fauve Dundra med ägare Anders Eriksson, Smedkullens Fauve Bamze med ägare Tuija Ollila samt Mynta med ägare Håkan Hemäng.

Dundra och Bamze kom på delad fjärde plats i A-klassen för debutanter, bägge med 1:a pris och 44 egenskapspoäng.

Mynta segrade i klass C för klara jaktchampions och hon var även totalsegrare med 1:a pris + D-cert och 51 egenskapspoäng.

Håkan Hemäng, Tuija Ollila och Anders Eriksson motar priser från ordförande Anders Larsson.

 

Vandringspriserna till vinnarna i Årets Hund delades också ut. I kategorin Drev segrade åter Mynta med ägare Håkan Hemäng. I kategorin Viltspår segrade Ingdam’s Fleur du Male med ägare Charlotte Hammarberg. I kategorin Utställning segrade Ingdam’s Livarot med ägare Ingrid Kleineidam. Förutom vandringspokalen fick dessa vinnare även motta priser från våra sponsorer. Värt att notera är att vinnarna i år har tagit mycket höga poäng i respektive kategori.

 

Kvällen avrundades först ett bra tag efter midnatt och för en del kan sömnen ha störts då ett koppel nattliga hundrastare fick sin promenad gästad av 3 grävlingar som passerade grusvägen. Ett tiotal fauvar sjöng då både högt och länge i sina koppel.

 

Något mer sömndruckna åt morgontidiga fauveägare frukost på söndagsmorgonen. När frukosten var avklarad genomförde vi den Stora Fauvepromenaden från gårdsplanen till ett 4 ha stort viltfri hägn i skogen en kilometer bort. Innan vi gick in i hägnet samlades vi tätt så att hundarna skulle få en första kontakt med varandra tillsammans med husse och matte. När väl detta var avklarat var det sedan dags för Stora Fauvesläppet. Troligtvis slogs nordiskt rekord i fauvesläpp och det var tur att det var ett hägn utan vilt. Det blev en lång rastning i hägnet och sedan gemensam promenad tillbaka till lägret.

 

När vi fikat fick deltagarna ta del av vår ordförande Anders Larssons erfarenheter av injagning av fauvar och det blev även en teoretisk genomgång av spårprov och spårprovsträning. Det var en mycket uppskattad föreläsning och bra diskussioner och våra utvärderingar säger att man gärna vill ta del liknande föreläsningar även framöver. En annan grupp samlades för att under Roberto Gonzalos ledning prata om egna erfarenheter kopplat till egenskapspoängen i drevproven. En likhet mellan hundarna som vi kom fram till var att de oavsett kroppsstorlek driver med likartat tempo.

 

När tiden var ute samlades vi gemensamt för officiell avslutning av programmet och utvärdering. Ni kan ta del av utvärderingen här på hemsidan. Efter det återstod bara gemensam lunch, urplockning av rummen och hemfärd.

 

Sammantaget blev hela helgen ett mycket lyckat och uppskattat arrangemang. Samtliga deltagare har i utvärderingen svarat att de anser att det varit värt att delta, att de kan tänka sig att delta på kommande arrangemang av liknande typ samt att de anser att det är bra att klubben arbetar med att arrangera liknande helger även framöver.

 

Det finns oändligt mycket mer att berätta om helgen och framför allt att delge från de olika föreläsningar som genomfördes men det får vi försöka återkomma med framöver i våra klubbtidningar och här på hemsidan. Till dess får ni ta del av alla bilder.

 

Vi ser redan framåt och hoppas kunna göra dessa arrangemang till en tradition i klubben. En rimlig målsättning är att även successivt öka antalet deltagare och hundar. Vi behöver dock hjälp med tips och idéer framför allt rörande anläggningar och platser på andra håll i landet där vi kan ordna samlade arrangemang med både boende, mat och plats för våra hundar till rimliga kostnader. Känner du till bra platser är du hjärtligt välkommen att kontakta någon i AG Drev eller Styrelsen.

 

Anders Bjurström, AG Drev

Länkar till vår gästs, Björn Sönsteby om jakthundshelgen på Marma 2011, hemsida finner nedan.

Björns hemsida – Klicka här!