Introduktion Drevprov 2019

Drevprovsintro Källunge på Gotland 26 oktober 2019

Vi träffades hos Göran och Ulla Ekelöf. Regnet stod som spön i backen och det blåste minst kuling i vindbyarna. Vi blev ett gäng på 9 pers. Dagen startade med morgonfika på terrassen. Eftersom Jaktprovsdomaren Lena Svensk blev försenad ca 1,5 timme så hann vi bekanta oss med varandra innan hon kom. Hennes dag började inte så bra, bilens vattenpump kraschade, en kompis hämtade henne, körde henne hem för att ta sin husbil i stället, hamnade efter en lastbil med ett hus på släp som inte gick att köra om, och dessutom hade hon oturen att köra på en katt, därav förseningen.

För att avdramatisera det här med drevprov började hon med att berätta om när hon startade sin hund för första gången. Hon gick sedan igenom de olika momenten på ett drevprov. Det ställdes en hel del frågor och diskuterades kring de olika momenten, vilket var givande.

När regnet avtog for vi till skogs. Tre av de deltagande unghundarna/valparna släpptes. En av dom fick en hare på benen, inte så intressant tyckte hunden som föredrar rådjur. Den andra unga fauven jobbade bra i regnet men fann inga rådjursslag. Sedan släpptes en rutinerad fauvetik som tog upp rå som vi även fick se. Drevet buktade fint på grannmarken då den fick vittring av oss men mestadels inom hörhåll.

Den regniga och blåsiga dagen avslutades med genomgång, frågestund och fantastiskt god soppa hos värdparet.

Göran Ekelöf        ekelof.goran@gmail.com

 

Intro Drevprov Öxabäck Västra Götaland 17 november 2019

Intro-drev, vad är det egentligen? Många med mig har säkert undrat vad ett sådant går ut på och vad som händer under ett sådant.

Jag kan börja lite från början, sett ur min synvinkel. Drevprov har man givetvis hört talas om, men undrat lite vad det är för något och hur det går till. Min vän Hans Gustavsson från Jägardrömmens kennel, som har gått ett respektabelt antal drevprov genom åren har förklarat för mig en hel del och då väckt nyfikenheten att gå drevprov med den egna hunden när hon är mogen för detta. I samma veva fick jag frågan om jag kunde hålla i vad som kallas AG-Drev, en liten grupp som ska vara spindeln i nätet och hjälpa dem som vill hålla i ett Intro-drev. Jag kände ganska omgående att jag gärna höll i ett sådant, dels för att veta vad man gett sig in i, men även att rent egoistiskt få mer kött på benen när det gäller ett drevprov.

Ett datum blev bestämt, en duktig provdomare bokad och en annons gick ut i både Fauvebladet och på hemsidan. Jag är med och arrenderar jaktmarker i Öxabäck, som ligger ett par mil utanför Skene i Västra Götaland, som jag tänkte träffen skulle hållas. Tyvärr är där dåligt med rådjur , då lodjur har skattat ner stammen duktigt de senaste åren. Bara det två senaste åren har det märkts jättestor skillnad och vissa dagar har man fått gå utan att höra ett enda rådjursdrev under dagen.

Anmälan togs emot i en jämn ström och vi var 6 intresserade samt domaren Lennart Gullberg som träffades på morgonen över en kopp kaffe och ett fat med mackor. Vi gick igenom drevprovsreglerna och vad man ska tänka på som hundägare, men även hur en domare tänker och dömer i vissa lägen. Väldigt informativt och lärande på samma gång, samt vi ställde många frågor till honom. Efter detta gick vi ut i skogen och släppte ett par hundar för att förhoppningsvis få höra lite drev, men där kammade vi noll tyvärr. Det var inte lätt för hundarna heller, då de inte är vana med ny okänd mark, samt ha ett helt koppel med människor bakom sig plus att där är lite sämre ställt med antalet drevdjur. Men jag kan lätt säga att det var en riktigt trevlig dag i skogen och man fick lära känna lite nya Fauveägare som man kanske inte träffat annars. Dagen avslutades med en lättare lunch med stekt korv på järnspisen, som efter en lång stund fick upp tempen så korven blev ljummen i alla fall.

Ni som funderar på drevprov men varit lite osäkra, kan jag bara säga att varför inte testa? Börja med att gå på ett Intro-drev och se vad det är, nya som gamla Fauveägare och träffa likasinnade kamrater. Faktiskt en av de trevligaste dagarna i skogen i år, trots avsaknad av drevskall bland träden.

Är ni intresserad av att själva hålla ett Intro-drev, så kontakta gärna mig eller Roger Svensson om ni undrar över någon som kan hjälpa er. Det vore väldigt trevligt att få dessa dagar spridda i landet och på så vis kan så många som möjligt få prova på det. Det är inte speciellt mycket arbete ni behöver lägga ner mot vad man får ut av det.

Anders Johnsson  anders.johnsson@sodra.com

Roger Svensson ryamarkens@hotmail.com

Intro Drev Källunge Gotland
Anders Johnsson