Introduktion Drevprov 2011

Introduktion Drevprov i Västra Götaland den 29 oktober 2011

Det var ett glatt gäng som mötte upp på parkeringen framför Fotskäls kyrka. Det var jag själv, drevprovsdomare Leif Algotsson och sex förväntansfulla hundägare som aldrig gått något drevprov.

Vi gick snabbt igenom vad som skulle hända och för att komma ut i skogen så fort som möjligt, så skulle vi ta frågor och diskussioner efteråt vid grillen.

Eftersom jag aldrig någonsin släppt hunden med så mycket folk i skogen så var det lite nervöst om det skulle fungera överhuvudtaget .

Jag bestämde mig för att släppa i ett område där det varit väldigt djurfattigt för att kunna kolla och bedöma sök mm.

Hunden visade sig inte påverkad av publiken alls utan drog som en avlöning i juletid, och naturligtvis så blev det inte som planerat utan upptag och drev direkt.

Så det blev helt tvärt om vad som var planerat, men så är det, bara att gilla läget. Det blev ett kortare drev med egen återgång. Sen testades söket igen. Denna gång blev det slag rbete på troligtvis hare, som inte reddes ut. Efter inhämtning av hund och nytt släpp så blev det äntligen bra sök.

Då bestämdes det att vi fått det mesta kollat och en hundägare vars hund satt i bilen fick chansen att släppa sin vovve. Tyvärr blev det inte något annat än sökarbete men ett väldigt bra sådant, med MVG från både mig och domaren.

Därefter gick vi tillbaka till samlingsplatsen för korvgrillning och genomgång med frågor och förklaringar. Kursen blev mycket lyckad och i stort sett alla kände sig klara för att anmäla ett drevprov.

Jag själv tyckte att det blev så bra att om jag får tid och möjlighet så kommer jag att genomföra en kurs till i år med tanke på hur många som har hört av sig. Mer info om det kommer i så fall ut på våran hemsida. Och då gäller det att vara snabb för det var otroligt många anmälningar till både mig och Robban, så underlag finns för att fortsätta med detta.

Många Hälsningar Anders Larsson

Introduktion Drevprov den 29 oktober 2011 i Kungsängen

 

Tänk om fler kunde starta sin hund på drevprov…

Klockan 08.00 lördagen den 29 oktober samlades åtta morgonpigga medlemmar från fauveklubben vid välkomstskylten till Svea Livgarde utanför Kungsängen. Medlemmarna kom från Värmland, Dalarna, Gävleborg, Uppland och Stockholm. Samtidigt träffades ett också annat gäng i Västra Götaland för att vara med vid klubbens satsning för att ytterligare försöka stimulera fler att starta sina hundar på drevprov.

 

Tanken bakom de bägge aktiviteterna är att medlemmar som ej startat hundar på drevprov ska få möjlighet att vara med och se hur det går till och vad det är som bedöms vid provet. Förhoppningsvis skall det leda till att några av deltagarna känner sig inspirerade att anmäla sina hundar och genomföra ett prov redan i vinter.

 

Roberto Gonzalo höll i arrangemanget och medan vi övriga drack kaffe och åt en smörgås berättade Roberto om vad vinsten är med att starta sin fauve på drevprov och vilka olika moment som bedöms. I samband med genomgången dök frågor upp som vi tillsammans diskuterade. Roberto delade sedan ut skogskort till alla så att var och en hade möjlighet att själv göra noteringar under provet som underlag för eftersnacket.

 

Vi packade oss iväg och drog ut på marken. Vi hade två hundar med, vilket visade sig vara tur. Första hunden blev märkbart störd av alla nya intryck. Ny mark, nytt vilt (dovhjort) men framför allt en hel flock med människor som följde efter i skogen. Trots intrycken började hunden söka ut men söken blev trånga och passerade endast vid ett tillfälle 100 meter på GPS:en. När hunden återkom från sökrundorna stannade hon och tittade på alla människor och var fram och nosade på dem. Efter en halvtimme med trånga sök och inga slag att jobba med beslöt vi att åskådarna skulle gå ut på skogsvägen intill och att hundförare och domare skulle försöka själva en stund för att se om det släppte. Det gjorde det inte och efter en timme utan framgång valde vi att avbryta och testa hund nummer två.

 

Ny hund, ny hundförare och nytt skogsområde och så ströks kopplet på hunden. Till en början var reaktionen densamma med hund nummer två. Trånga sök och när hon återvände stannade hon till och tittade på alla människor som alla var fullt fokuserade på henne. Vi bestämde då att åskådarna skulle stanna på ett ställe och att hundförare och domare själva skulle gå vidare med hunden och släppa en bit längre in i skogen. Nu fick vi önskad effekt och hunden fann snart ett harslag som den började jobba med. Det ville dock ej ta någon riktning och efter 20 minuters slagarbete valde hundförare och domare att förflytta sig längre in i skogen mot en höjd med förhoppning om att hunden skulle finna något nytt att arbeta med. Nu gick det undan och hunden fann omedelbart färska slag av rådjur och det blev upptag utan förgående väckskall.

 

Drevet gjorde några små trånga buktningar innan det bar iväg i ett fint tempo runt höjden och i en vid båge runt både hundförare, domare och åskådare. Som närmast passerade drevet ett 60-tal meter från åskådarna men det var utom synhåll i skogen. Eftersom övningarna dragit ut på tiden behövde en av åskådarna avvika för att hinna till ett födelsedagskalas och gjorde sällskap med en annan ut till bilarna för att hämta saker. I samband med det kom drevet tillbaka och drevdjuret kom lugnt och fint över en skogsväg och var endast fem meter från “den obeväpnade passkytten”. Hunden kom spårnoga på löpan 4-5 minuter efter drevdjuret. Efter 35 minuter uppmanades hundföraren att kalla in hunden för att avsluta övningen vilket också lyckades.

 

Hela gänget samlades sedan runt grillen där vi åt korv och pratade om vad vi varit med om. Vi gick igenom vilka moment som skulle varit möjliga att bedöma på den första hunden vilket endast var bedömning av söket och samspelet mellan hund och förare. Samma sak gjordes sedan med hund nummer två och vi pratade om vilket omdöme som domaren ansåg vara lämpligt och vad som skulle ha krävts för högre egenskapspoäng respektive vad som skulle ha föranlett ett lägre omdöme.

Sedan blev det samtal om hur man går till väga för att anmäla sig till drevprov och var man kan genomföra dem, om man själv kan ordna med mark och domare och vilken hjälp man kan få av drevprovskommissarien.

 

Mycket av samtalen runt grillen handlade också om vad vinsten skulle vara om fler fauveägare startade sina hundar på drevprov. Det skulle vara ett ovärderligt instrument för utvecklingen av rasen och som utvärdering av det avelsarbete som bedrivs av uppfödarna. Ju fler som startar på drevprov desto bättre förutsättningar finns för uppfödarna att bedöma sitt avelsarbete. Det blir även en stor fördel för valpköparna som framöver kan köpa valpar efter meriterade och utvärderade föräldradjur och därmed ha bättre möjligheter att få hundar med önskvärda egenskaper.

 

Alla närvarande var mycket nöjda med dagen och många uppskattande ord yttrades över att klubben tagit det här initiativet för att introducera medlemmar i vad drevprov är och hur de går till i verkligheten. Med tanke på responsen är det nog inte sista gången som klubben genomför ett sånt här arrangemang. Men det här var den första.

 

Anders Bjurström, AG Drev