Medlemsträff Tånga Hed 18 augusti 2018

Lördagen den 18 augusti anordnade SBAK Väst sin årliga utställning och platsen för arrangemanget var precis som föregående år trevliga Tånga Hed i Vårgårda.

I samband med utställningen anordnade Fauveklubben en medlemsträff och kanske bidrog det här till att det var så många fauvar som hade anmälts till utställningen – hela 53 stycken totalt, var av 41 vuxna och 12 valpar.

Efter som Fauveklubben anordnade medlemsträff under utställningshelgen var så klart trevligheterna inte slut bara för att utställningsdagen var över. På lördagskvällen samlades runt 35 medlemmar för att ta del av en väl tilltagen grillbuffé. När vi ätit oss mätta väntade god efterrätt (det är tur det alltid finns plats för efterrätt) och trevligt prat om allt möjligt, men så klart lite extra fokus på våra härliga hundar och vår underbara ras. Klockan han bli ganska mycket innan de sista gav upp och begav sig tillbaka till vandrarhem och husvagnar, vilket vi hoppas är ett tecken på att alla hade en trevlig kväll!

På söndagsmorgonen samlades vi åter igen och nu var det föreläsningsdags. Först ut var Joakim Andersson som driver Jakthundsdressyr. Klockan 09.30 inledde han sin föreläsning kring ”Dressyr och injagning av jakthundar! Joakim pratade om vikten att lära sin hund ordet ”bra” och ”nej” eller motsvarande, då man kommer otroligt långt i många situationer om hunden har lärt sig de här begreppen. Vi fick råd och tips på hur man kan gå till väga när man till exempel lär sin hund komma på inkallning, något som ju alltid är extra viktigt när man har jakthund. Joakim pratade också om hur viktigt det är för en hund att få mental träning. Några minuter ett par gånger om dagen räcker långt för att man, som Joakim uttryckte det, ska bli viktigt för sin hund – för att man ska få en bra relation. Föreläsningen avslutades med att vi alla gick ut och fick se när Joakim visade lite övningar med hans hundar och få se och testa i praktiken det som vi nyss pratat om var roligt och ett bra avslut på en bra och inspirerande föreläsning.

Efter föreläsningen var det dags för lunch och sedan fortsatte dagen med att Helena Lyckoskog höll föredrag om viltspår och eftersök. Helan driver Mastdunga hund och fritid och hennes dagar fylls verkligen med allt som har med hundar, viltspår och jakt att göra. Hon förklarade bland annat för åhörarna vad skillnaden är mellan viltspår och eftersök. Hon berättade även med stor entusiasm om hur man på bästa sätt ska träna hunden och visade även den utrustning som man behöver för att kunna gå viltspår och eftersök. Hon kom med många tips och knep som vi åhörare kunde ta med oss när vi själva ska träna viltspår. Det märktes att hon brinner för att spåra och se hundarna arbeta och poängterade att man inte ska sluta spårträna bara för att hunden blivit champion utan det är snarare då det roliga börjar. Att jobba i spåret med en erfaren hund ansåg Helan var en fantastisk upplevelse. Förhoppningsvis tog åhörarna med sig alla tips så att de som inte tidigare provat på att spåra med sin hund nu känner att de vågar testa detta och de med mer erfarna vad gäller spårandet fick säkert med sig en och annan ny lärdom också.

Efter detta tackade vi för oss och började packa ihop för att åka hem. Vi i Fauveklubben vill passa på att rikta ett stort tack till Suzanne Östlund och Hans Gustavsson som hållit i trådarna kring vår medlemsträff och som handlat, bakat och ordnat det mesta. Jag tror och hoppas också att de medlemmarna som var på plats hade ett par roliga och givande dagar och hoppas vi ses framöver vid liknande arrangemang!