Introduktion Drevprov 2020

Intro drev Våmhus (Dalarna) 20-11-07

Vi var 15 förväntansfulla fauveägare som träffades den här fina höstmorgonen ett litet stycke utanför Våmhus som ligger ca 15 km norr om Mora i Dalarna. Vädret bjöd på solsken och en temperatur strax under nollan. Träffen inleddes vid 9-tiden med morgonfika och samtidig genomgång av grunderna och reglerna runt drevprov som på ett inspirerande sätt föredrogs av Anders Albanus. Anders, som är jaktprovsdomare med mycket lång erfarenhet, berättade om de olika momenten i ett drevprov och vilka olika krav som gäller vid bedömning av hundens prestation vid provet.

Det blev en bra diskussion om vikten och nyttan av att starta sin hund på drevprov och att det för aveln och rasens framtid är viktigt med meriterade hundar. Vi pratade även om behovet av återväxt på domarsidan och vikten av att intressera ungdomar för jakt med drivande hundar.

Efter den teoretiska genomgången så delade vi in oss i två grupper. En grupp fick  inta ett pass för att lyssna och följa med på pejl och komradio och den andra gruppen fick gå med hundförare och domare. Vi promenerade ut till såten, vi valde att släppa en hund denna dag, efter ett kort sök så hittade hunden ett slag att gå på och tog efter lite inledande väckskall upp drevdjuret. Drevet gick norrut men stördes troligen av en markberedningsmaskin som arbetade strax intill drevlöpan och vi fick tapt och hunden gjorde återgång till hundförare och domare. Vi fortsatte in i såten men fick inte upp något mer under den återstående tiden utan promenerade tillbaka till vår samlingspunkt.

Vi avnjöt en enkel skogslunch tillsammans och sammanfattade dagen som intressant och inspirerande och att det gett en bra inblick i vad ett drevprov innebär. De flesta av deltagarna har hundar som inte tidigare gått jaktprov men flera planerar nu efter att man nu fått lite mer förståelse av vad som krävs, att anmäla sina hundar på prov.

Mikael Hansson