Introduktion Drevprov 2021

Intro Drev Värends Nöbble i Småland

Den 30 oktober kl.8 på morgonen samlades ett glatt gäng på 10 personer hos dagens värd Anders Johanssons jaktmark i Värends Nöbble. Dagen började med samling och information medan det bjöds på frallor. Den erfarna drevprovsdomaren Åke Svensson delade med sig av sina erfarenheter och tips samt gick noga igenom förutsättningar och regler för drevprov. Inlånad för dagen var Pelle Kling med hans jaktchampion ”Semlan” som skulle vara demohund. Tyvärr var hon inte för dagen i sin allra bästa jaktform efter ett löp. 

Åke förklarade hur det går till på ett drevprov och deltagarna fick följa Semlans arbete i skogen. Något riktigt bra rådjursdrev blev det inte, men en hare fick se sig rastad en stund i brist på annat. Åke påtalade att även en champion kan ha en dålig dag. Efter detta samlades alla för samtal och korvgrillning. Därefter släppte 2 av deltagarna sina Fauvar ”Fia” och ”Bosse”. Fia tog snabbt upp till drev som kunde följas ett tag medan Bosse lyckades driva utom hörhåll. 

Åke gick igenom vad en domare lyssnar på och hur de bedömer. Många goda tips delgavs allteftersom dagen fortskred, vid ca.kl.15 avslutades dagen. Då var alla väldigt nöjda och taggade att själva vilja starta sina hundar på drevprov så småningom. Samtliga var överens om att ett drevprov var lika roligt som en bra jaktdag i skogen! 

Vi tackar speciellt Anders Johansson för sitt arbete och att han upplät sin mark för ett mycket lyckat drevintro!

Intro Drev mellan Falun och Hofors

En söndag i början av november, i första snöyran träffades ett litet men entusiastiskt gäng ute i skogen mellan Falun och Hofors för att få lära sig mer om vad drevprovet går ut på. Domaren, Roger Svensson är till vardags engagerad i Dreversällskapet men han hade inga problem med att ställa upp och hjälpa oss med detta arrangemang. 

Under dagen bjöd ett par hundar på fina sök och Roger delade frikostigt med sig av sin erfarenhet och kunskap. Curt Johansen åkte långväga för att även han berika vår dag med massor av kunskap. 

Efter ett antal timmar i skogen samlades vi vid en jakt-koja där ”kocken” bjöd på god mat över öppen eld. Det blev verkligen en toppendag som lämnade mer-smak och jag tror att samtliga deltagare kommer gå drevprov med sina hundar, någon kanske denna säsong och någon kanske lite längre fram. 

Stort tack till Roger, Curt, ”kocken” och alla deltagare såklart!       /Johanna Eriksson

Intro Drev i Fåker utanför Östersund

Vi marknadsförde oss på Facebook på vår sida Basset i Jämtland och på sidan Basset Fauve Norden. Vi satte gränsen till 10 deltagare. Vi samlades hemma hos domaren Lars-Erik Lauren på morgonen, där vi bjöds på kaffe och macka. Domaren informerade hur ett prov går till och förklarade ingå-ende hur han som domare använder skogskortet. Därefter promenad ut i skogen, där Ola Gabrielsson släppte sin tik. 

Domaren kommenterade vad som hände och vad han tittade på och lyssnade på. Efter upptag följde hela gruppen hundens framfart dels genom egen förflyttning och dels genom gps. Vi lyssnade på skallet och noterade hörbarhet på drygt 1000 meter. Efter en dryg timme gick en del tillbaka till utgångsplatsen medan Ola och några till gick för att kalla in hunden. 

Många diskussioner och frågor blev det mellan grup-pen och domaren. Domaren lät också deltagarna föreslå betyg på vissa moment och förklarade sedan sin egen betygsättning. 

Dagen avslutades med en jättegod köttgryta. Både domare och deltagare gav dagen högsta betyg.  /Bernt Söderman