Introduktion Drevprov 2012

Intro drevprov Upplands Bro 2012

 

Den 28 oktober samlades fem deltagare och två hundar utanför Livgardets anläggning i Upplands Bro. Fika och teoretisk genomgång inledde samlingen och sedan var det dags för förflyttning ut på jaktmarken.

 

Den första hunden som släpptes var en redan jaktmeriterad fauve. Deltagarna fick från första parkett se hunden, i intensivt slagarbete med väckskall, följa spårlöpan fram till upptag. Detta upprepades senare vid två tillfällen. Deltagarna fick möjlighet att lyssna på en hund med ett mycket klingande, flertonigt och tätt ljust skall. Dock fick vi aldrig se drevdjuret.

 

Innan nästa hund, vilken saknade erfarenhet av drevprov, släpptes skickades deltagarna upp på en åsrygg medan domare och hundförare med hund gick in i såten. Redan direkt efter släpp drog hunden iväg på en sökrunda som resulterade i slagarbete och innan deltagarna hängt med i svängarna var drevet i gång. Inledningsvis såg det ut som om deltagarna skulle få uppleva en s.k. “långskjuts” men efter 500 meter började det bukta runt över några höjder innan det åter förflyttade sig till ett nytt buktområde ett hundratal meter bort. Drevdjuret konstaterades vara dovhjort. Deltagarna fick av denna hund under ca 20 minuter höra ett välklingande dovt skall som ekade härligt mellan höjderna. När tiden så var inne för den avslutande lunchen, hämtades hunden in under pågående drev.

 

Under lunchen (korvgrillning) ventilerades dagens upplevelser och tid gavs för frågor. Då deltagarnas hundar var unghundar som inte uppnått drevprovsålder ännu övergick samtalen till att mer handla om injagning. De mer erfarna hundförarna delgav sina olika injagningstips. Deltagarnas kommentarer om dagen var mycket positiva och de rekommenderade att klubben fortsätter med dessa introduktioner av drevprov då de är mycket lärorika för dem som upplever sig som noviser vad avser drevprov eller injagning av sin första fauve.

 

Intro drevprov Stora Skedvi, 2012

 

I Dalarna körde klubben en Intro Drevprov söndagen den 4 november. Åtta tvåbenta och 10 fyrbenta deltagare var närvarande. 9 av de fyrbenta deltagarna var fauvar så det blev en rätt stor släktträff.

 

I Trollbo, Stora Skedvi, blev det teorigenomgång med kaffe och smörgåsar vid upplagsplatsen för en fabrik, vilket framgår av bilderna. Vi ville inte störa viltet inne på marken i onödan. Vi pratade allmänt om drevproven och nyttan av dessa för utvärderingen av det avelsarbete som uppfödarna bedriver och på vilket sätt det kommer framtida valpköpare till del om vi kan få fler att starta på drevprov.

Sedan gick vi igenom skogskorten som används av domarna vid drevprov och hur olika delar bedöms.

 

Efter detta tog vi bilarna och åkte in i jaktmarken. Två av dagens deltagare hade anmält intresse för att få chansen att släppa sina unghundar med domare. Den första hunden var van att jaga på mycket vilttäta marker i Södermanland. Den blev klart påverkad av att ha en åskådarskara som följde med så ganska snart bestämde vi att vi skulle stanna och följa arbetet via GPS. Domaren och hundförare gick längre in i marken. Hunden var ovan de relativt viltglesa markerna i Dalarna och var, precis som hundföraren sagt, trång i söket. De flesta söken gick rakt ut från föraren och sedan rakt in tillbaka i samma spår. Efter en stund drog den dock iväg och gjorde ett sök på över 150 meter och dessutom ett ringande sök så vi trodde att den hade fått fatt på en löpa och att det skulle leda vidare. Så blev det inte och efter en timmes arbete valde vi att koppla hunden och göra ett försök med nästa hund.

 

Denna gång valde vi att inte låta åskådarna följa med i spåren utan vi ställde oss på en höjd längre bort och följde med via GPS. Den andra hunden sökte ut och fann ganska snart intressanta dofter i marken. Den började väcka med skall. Det visade sig vara harslag som den stött på och den arbetade duktigt på slagen utan att lyckas reda ut och få haren på benen. Hundföraren valde att koppla hunden och gå vidare för nytt släpp. Precis som vid första släppet sökte den ut och fann inom relativt kort tid nya spår och började väcka. Även denna gång visade det sig vara harslag som den inte lyckades reda ut. Så när en timme gått valde vi att koppla för att återsamlas.

 

Det blev grillning och genomgång med domaren om vad han kunnat se av hundarnas arbete. Tyvärr kunde vi inte bedöma något drev då vi inte fick något djur på benen denna dag. Men så är det ju med jakt. Det är inte alltid det går vägen.

Under lunchen blev det både mer prat om drevprov men även en hel del erfarenhetsutbyte om injagning och hur man kan arbeta för att utveckla olika delar i hundens sätt att arbeta.

 

Trots de uteblivna dreven och bedömningen av dessa fick vi mycket god respons för dagens innehåll och nyttan av den. Deltagarna uttryckte värdet av att få ta del av både informationen och utbytet av erfarenheter med andra fauveägare och från dem som har stor erfarenhet av både injagning och drevprov. En kommentar som vi fick från fler håll var att det var inspirerande för fortsatt arbete med hunden och att förhoppningsvis komma till start på drevprov när hunden mognat.

 

Och det är ju det som är avsikten med dessa dagar så då får vi som arrangerar också vara nöjda! Sedan är ju fauveägarna präglade av sina hundar så det blir alltid trevligt när fauveägare samlas i flock!

 

Anders Bjurström, AG Drev

Intro Drevprov Västra Götaland 2012

 

KALLT, KALLT, KALLT !

Äntligen så skulle det bli av, Västra Götalands Intro Drevprov. På grund av älgjakter, sjukdom och annat, så hade den blivit försenad en aning.

Men nu skulle det alltså bli av och till råga på allt så kom kylan ner även till oss den dagen. Vissa som kom uppifrån hade upptill 15 minus och i Fotskäl i närheten av Skene där vi befann oss, så hade vi 10 minus.

 

Vi var 8 personer som hade samlats plus jag själv och domaren Leif Algotsson så tanken var att göra ett släpp på morgonen sen genomgång och sen ytterligare ett släpp efteråt med sex i varje grupp.

Så blev det inte utan vi chansade på att hunden skulle fungera med en svans på 10 personer i skogen ett inte helt vanligt scenario, i varje fall inte för någon av mina sex fauvar. Men hunden var i stort sett helt oberörd av oss tvåbenta.

Hunden fick slag nästan omgående efter ett kortare sök men det resulterade inte i något annat än att hunden rotade fast. Uppkoppling och nytt släpp, mer sök behövdes denna gång innan nya slag med samma resultat, mycket troligt att det var hare som inte reddes ut.

 

Uppkoppling förflyttning och nytt släpp och nu blev det upptag. Vi stod kvar och lyssnade på drevet tills det försvann utom hörhåll.

Eftersom alla var “lite frusna” så bestämde vi att vi skulle gå bort till grillplatsen för lite värme, grillkorv och genomgång. Då de flesta hade Astron med sig och hade lagt in Bianca på pejlen så kom det löpande rapporter om var hunden befann sig under samtalets gång och efter en och en halv timmes drev så kom hon till oss.

Pigg och glad, men undrade säkert varför alla passkyttar befann sig på samma plats.

 

När vi sen gått igenom teoretiskt hur ett drevprov går till och jämfört med det praktiska vi hade genomfört och alla frågor och roliga historier berättats(dom flesta vet ju hur det går till runt lägerelden) så var alla nöjda,glada och kalla så var och en vände hemåt. Förhoppningsvis med en förväntan på att anmäla sig och hunden på drevprov.

 

En lite rolig information som avslutning är att kursen jag hade förra året har resulterat i en jaktchampion som dessutom blev trea på SM uttagningen syd.

JÄTTE STORT GRATTIS OCH BRA JOBBAT Gunnar Jönnson och Zidane (Ryethill´s Västerman)

 

Tack till domaren Leif Algotsson och alla ni trevliga människor som var med.

Hälsningar Anders Larsson och Bianca